Project Description

Високи Дечани

Све до данас, свето тело Светога Краља Стефана Дечанског, умореног од стране људи оданих његовом сину, младом краљу Душану, потпуно цело почива у кивоту пред иконостасом дечанског храма, и чини благодатна дела. Године 1335, то јест четири године по овом догађају, неимар храма фра Вита из Котора извршио је до краја Стефанов налог дат четири године раније, те је величанствено здање на десној обали Дечанске Бистрице, у затрнавској жупи, у близини клисуре која се уздиже до сурих врхова Проклетија, украсило плодну метохијскуравницу обраслу шумарцима питомог кестена и високим боровима.

 

Спољашњем изгледу одговарала је унутрашња красота храма: сва од тесаног камена, злата и другог скупоценог материјала. Био је богато снабдевен црквеним богослужбеним предметима, златним и сребрним сасудима, скупоценим одеждама, украшеним бисерима и драгим камењем, свиленим тканинама.

 

Овај српски и светски споменик (што је признала и UNESCO) људског духа саграђен је у романтичном стилу са траговима готике, као петобродна куполна базилика и орнаментисан са преко хиљаду фресака. 

 

Димензије: Дечанска црква је дуга преко 36 метара, широка је 24 метра, а купола досеже до висине од 29 метара.