Project Description

Троноша

 

 

Манастир Троноша

Септембра 2017. прослављено је седам векова постојања манастира у селу Коренити код Лознице чија се  градња  приписује краљу Драгутину и његовој жени Каталини, а по предању је добио име по три речице које се његовој близини сливају у једну. Заправо је његова црква посвећена Ваведењу Пресвете Богородице подигнута 1559, јер су Троношу крајем претходног века Турци до темеља разрушили. Ни њена даља повест није била испуњена са много мирних дана, посебно у време Кочине крајине и српских устанака; спаљена је 1813, па две деценије доцније обновљена уз помоћ кнеза Милоша Обреновића, и у њој су се током Великог рата лечили рањеници. Била је на гласу и по својој преписивачкој радионици, а 1797. је Вук овде учио школу.

У Другом светском рату црква је поново претрпела велика разарања и неповратно су уништени вредни рукописи и друго благо манастирске ризнице. Обнављано касније у два наврата, по плановима оног из 1834, осим што је дозидана припрата и елегантни звоник, једнобродно здање цркве у рашком стилу, грађено је у виду крста, са кубетом над централним делом, које држе слободни ступци. Црква  плени својом естетиком форми и ломљеног камена упркос релативно скромним мерама. Данас је у саставу комплекса и нови конак са пространом трпезаријом, изложбени простор, као и Музеј Вуковог раног школовања.

Поред манастира налази се чесма са капелом посвећеном светом великомученику Пантелејмону, а још од дана освећења живописа и иконостаса сваке године на Велики петак мештани из околине положе пред олтар две такозване ратарске свеће висине 2 метра и 20 центиметара дебеле, а начињене од остататака свећа које су претходног дана догоревале у њиховим кућама.