Наши модели

Манастири димензија 1:18.

Ценет је један од свега десетак светских студија за израду архитектонских модела највишег нивоа. Овакав квалитет подразумева верност оригиналним грађевинама до најситнијих детаља фасадне орнаментике и дугогодишњу постојаност у различитим временским условима, што је услов за њихово излагање у отвореном простору. На њиховом креирању ангажовани су архитекти, академски уметници, компјутерски стручњаци и занатлије различитих специјалности. Иако користимо најмодерније технологије, машине и материјале, израда једног модела захтева и десетине или стотине часова стрпљивог ручног рада.

И на први поглед је евидентно да се Ценет-ови модели манастира и других старих грађевина издвајају од осталих. Пре свега, они су значајно већи: изведени су у размери 1:18, док је интернационални стандард „свега“ 1:25. Даље, изузев појединих мањих елемената неких манастира, једино их наш студио израђује од композитних бетона, а не од специјалних пластика или полиуретанских плоча, а ово им даје предности и што се тиче реалистичности њихове патине. Импресији готово наднаравне аутентичности и велике чврстине доприноси и њихова челична унутрашња конструкција, за коју други користе алуминијум. Дакле, Ценет-ове умањене трдимензионалне реплике лако ћете препознати и на први додир. При свему томе, цене по којима их израђујемо су за остале апсолутно недостижне.

Форме и пропорције сваког Ценет-овог модела су у строгој сагласности са аутентичним архитектонским плановима дотичног објекта, који се чувају у архивима домаћих завода за заштиту споменика културе.

Из нашег студија излазе и поједини најраскошнији делови манастира (портала, прозора итд.), али значајно редуковане дубине. Они су такође израђени од истих ових „правих“ материјала и представљају изузетно вредан украс на зиду (и поклон), а могу се добити и са подлогом обложеном природном кожом и са одговарајућом гравуром.