Project Description

Студеница

 

Заповедам, дакле, свима вама од Господа Бога Сведржитеља да овај свети манастир буде слободан од оних који ту владају и да ни под ким не буде, осим под једном Свеопеваном Богородицом Добротворком и молитвом преподобног оца нашег и ктитора и оним који у њему и игуманује“, записао је Свети Сава у дванаестој глави Студеничког типика, говорећи о манастиру који је, крајем дванестог века,  у пустом пределу „који беше ловиште зверова” саградио његов отац и велики жупан Рашке Стефан Немања.

Спољни изглед студеничине Богородичине цркве, завршене 1209. године,  представља хармонију романике и  византијског обликовања, познатог као именом рашка школа. Међу архитектонским елементима и детаљима се лепотом посебно издвајају четири портала, нарочито западни портал смештен између спољне и унутрашње припрате, као и две розете које симболизују „око Божије“.

Од некадашњих 14 цркава и параклиса манастирског комплекса, који је данас под заштитом UNESCO-а, у највећој мери су, осим Богородичине цркве, сачуване још две, које су такође богослужбено активне, и три параклиса.