Project Description

Милош Обилић

 

Па кад се сагнуо да пољуби ногу, извуче из рукава нож и распори одоздо до срца турског цара, који уз врисак, испусти душу… наводи Бенедикт Курипечич у својим записима са путовања кроз Србију из 1530. године.

 

У бекству уби још неколико телохранитеља, трипут измаче гонитељима, те најзад и он подлеже маси и би убијен, наставља своју сличну верзију турски хроничар Нешрија.

 

Ипак, вероватно ће занавек остати нерасветљива тајна да ли је највећи међу највећима од свих српских средњовековних витезова убио Мурата пошто га је послужила  варка  да је издао своје свете саборце и примио исламску веру или је изненада „оживео“ док је после битке сурови цар обилазио бојиште прекривено телима наших јунака. Током времена множиле су се легенде приповедача о овоме догађају и Милошевој личности и пореклу и нарастало је надахнуће народних песника, а с њима су и Милошева снага и херојство и племственост његовог рода  прелазиле из сфере историјског и могућег у подручје надреалног и митског. Праву истину о сину змаја и виле храњеном кобиљим млеком или можда о српском принцу, рођеном брату кнегиње Милице, можда у ствари никада ни треба открити.

 

„Обилићу, змају огњевити,
ко те гледа блијеште му очи
свагда ће те светковат јунаци.”