Project Description

Грачаница

 

O Храму успења пресвете Богородице, задужбини краља Милутина на левој обали речице Грачанке, недалеко од Приштине, данас се брине омање сестринство монахиња које се баве иконописањем, везом и другим послушањима. Од 2006. налази се на листи светске културне баштине UNESCO, а за годину дана биће тачно седам векова откако је у потпуности завршена, укључујући и њене најбоље фреске, које су осликали грчки мајстори из Солуна. Овде је лоза Немањића представљена са чак шеснаест портрета, међу којима је и њен градитељ но, још је познатија слика његове жене Симониде.

 

У  Милутиново златно доба“ саграђено је или обновљено 47 храмова, а Грачаница их све надвисује својом архитектуром и унутарњом лепотом. Подигнута на темељима једне византијске базилике из једанаестог века, издваја се својом квадратномосновом са двоструким крстом и наизменичним издизањем пет купола и полуобличастих сводова

 

Заправо је од првобитног манастирског комплекса остала само ова црква, али као један од најбоље очуваних црквених споменика средњовековне Србије. Њена спољашња припрата призидана је касније, уз западну фасаду цркве и првобитно је била отворена са три стране, али су ти отвори зазидани у 16. веку.